Erik

I 2020 var der 58 nyfødte drenge, som blev navngivet Erik. Ifølge Danmarks Statistik var der alt i alt i Danmark 32.885 drenge, som hed Erik. Dette tal var imidlertid faldet med 711 personer året efter, således at der pr. 1. januar 2021 var 32.174 drenge i Danmark, som bar navnet Erik.

Drengenavnet Eriks udbredelse siden 1985

Drengenavnet Eriks udbredelse siden 1985

Betydning og oprindelse

Drengenavnet Erik er af nordisk oprindelse og stammer fra navnet “Eirik”, som på olddansk hedder “Æinrikr”. “Eirik” består af de to nordiske ord “ei”, som betyder “altid” eller “alene” og “rik” som er afledt af ordet “rikl”, der betyder “hersker”. Navnet Erik betyder derfor “enehersker”.

I middelalderen var drengenavnet Erik et meget udbredt navn. Det blev oprindeligt brugt i germanske kredse og fyrsteslægter. I midten af 1900-tallet var Erik blandt de mest almindelige drengenavne i Danmark. Der er siden årtusindeskiftet sket en lille stigning i antallet af nyfødte drenge, som har fået navnet Erik.

Navnet Erik kan også staves Eric, Erick og Erich. Navnet kan også kombineres med andre drengenavne, eksempelvis Svend Erik og Poul-Erik. Disse kan skrives både med og uden bindestreg. Navnet Erik findes også i andre variationer på andre sprog, eksempelvis Enrique (italiensk), Eirik (norsk), Eirikur (islandsk og færøsk) m.fl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.