Frederik

Ifølge Danmarks Statistik var der 502 nyfødte, som fik navnet Frederik i 2020. Pr. 1. januar 2020 var der i alt 21.203 personer, som bar navnet Frederik. Dette tal er i 2021 oppe på 21.653 personer.

Drengenavnet Frederik's udbredelse siden 1985

Drengenavnet Frederik’s udbredelse siden 1985

Betydning og oprindelse

Drengenavnet Frederik er af germansk oprindelse og er en sammensætning af det oldnordiske ord “fried”, der betyder “fred” og det olddanske “rich”, som betyder “rig” eller “mægtig”. Desuden stammer navnet “Erik” fra det olddanske ord “Æinrikr”, som betyder enehersker. Den samlede betydning af drengenavnet Frederik er “Fredshersker”.

Mange danske konger har heddet Frederik, ligesom vores nuværende kronprins Frederik. Det var først i begyndelsen af 1500-tallet, at navnet gik fra at være kun et adelsnavn i middelalderen til at være et populært navn. Årsagen hertil var, at navnet blev et kongenavn – nemlig Frederik d. 1., som var konge af Danmark og Norge i 1523.

I løbet af 1900-tallet var det i 1960’erne, at navnet Frederik havde sin laveste popularitet. Navnet er siden midten af 1980’erne igen blevet et modenavn frem til slutningen af 1990’erne. I 1997 nåede navnet sit højdepunkt i antallet af nyfødte drenge, der blev døbt Frederik. Herefter har navnet været på retur.

Andre varianter af navnet Frederik er Fredrik, Frederic, Frederick, Fredrick, Frederich, Friederich m.fl. De mest anvendte former i skandinavien er Frederik og Fredrik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.