Henrik

Ifølge Danmarks Statistik var der 4 nyfødte drengebørn, som blev døbt Henrik i 2020. Samlet set var der 43.258 drenge i 2020, som hed Henrik. Dette tal var faldet en smule, således at der pr. 1. januar 2021 var 43.106 drenge, som hed Henrik.

Drengenavnet Henriks udbredelse siden 1985

Drengenavnet Henriks udbredelse siden 1985

Betydning og oprindelse

Det danske drengenavn Henrik er en nordisk afstamning af det tyske drengenavn Heinrich, som er afledt af det gammeltyske navn Heimrich.Heimrich er sammensat af de to ord “Heim”, som betyder “hjem” og “rich”, som betyder “hersker” eller “mægtig”.

Drengenavnet Henrik kendes i Danmark fra omkring det 11. århundrede. Navnet var især populært i 1960’erne, men særligt siden 1980’erne er navnet faldet voldsomt i popularitet. Og siden årtusindeskiftet har under 50 nyfødte drengebørn årligt fået navnet Henrik.

Henrik findes i mange andre former, som varierer fra sprog til sprog: Henrik (dansk, norsk, svensk), Hinrik (islandsk), Heinrich (tysk), Henry (engelsk), Henri (fransk), Enrico (italiensk), Enrique (spansk), Henrique (portugisisk) m.fl.

På dansk kan navnet også staves Hendrik, Henrick, Henrich og Hinrik. Nogle af de udenlandske varianter af navnet Henrik findes også i den danske befolkning. Desuden bruges også Henne og Heine, som kælenavnsformer af drengenavnet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.