Jørgen

Ifølge Danmarks Statistik var der i 2020 ingen nyfødte drenge, som kom til at hedde. I 2020 var der i alt i den danske befolkning 38.145 drenge, som hed Jørgen. Dette tal var faldet væsentligt året efter, hvor der pr. 1. januar 2021 var 37.265 personer, som hed Jørgen.

Drengenavnet Jørgens udbredelse siden 1985

Drengenavnet Jørgens udbredelse siden 1985

Betydning og oprindelse

Jørgen er en dansk form af helgennavnet Georg. Georg er et nordeuropæisk navn, som stammer fra det græske navn Gregorius og som er afledt af ordet “georgos”, som betyder “bonde”, “jorddyrker” eller “jordarbejder”.

I første halvdel af 1900-tallet var drengenavnet Jørgen meget udbredt. herefter er navnet faldet voldsomt i popularitet, særligt fra 1980’erne og fremefter. Siden årtusindeskiftet har under 10 nyfødte drenge om året fået navnet Jørgen. Alene fra 2020 til 2021 er antallet af danskere, der hedder Jørgen, faldet med 880 personer.

Navnet kan også staves Jørn eller Jøren. Navnet bruges også i kombination med andre drengenavn, eksempelvis Hans-Jørgen, Niels-Jørgen m.fl. På tysk finder man også navnet Jürgen og på spansk Jorge. Georg og George er den engelske form af Gregorius, men anvendes også i andre lande end kun de engelsktalende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.