Lucas

Ifølge Danmarks Statistik var der i alt 492 nyfødte drenge, som kom til at hedde Lucas i 2020. I 2020 var der i alt 7.154 personer med navnet Lucas. Dette tal var pr. 1. januar 2021 steget til 7.496 personer.

Drengenavnet Lucas udbredelse siden 1985

Drengenavnet Lucas udbredelse siden 1985

Betydning og oprindelse

Drengenavnet Lucas er latinsk og er afledt af det græske navn Loukas, som betyder “person fra Lucanien”. Lucanien (eller Lucania) ligger i Syditalien og kendes i dag som Basilicata. På græsk betyder Lucas også “den som bringer lys” eller “den lysende”.

Lucas er desuden navnet på en af evangelisterne i Det Ny Testamente, som var forfatter bag Lukasevangeliet og Apostlenes gerninger. Lucas er malernes, billedkunstnernes og artisternes skytsengel.

Drengenavnet Lucas har været kendt i Danmark siden 1100-tallet. På daværende tidspunkt var Lucas et sjældent navn, hvorimod det ligesom flere andre bibelske navne i dag er et meget populært modenavn. I 1990’erne var der en kraftig stigning i antallet af nyfødte drenge, der fik navnet Lucas. Navnet toppede i 2004-2006, hvorefter det igen har været på retur.

Lucas kan også staves Lukas. Navnet findes i mange forskellige varianter afhængigt af sproget. Eksempler: Luc (fransk), Luke (engelsk), Luca (italiensk), Luka (svensk/norsk), Luukas (finsk), Lucas (spansk), Lucius/Lucas (latinsk), Loukas (græsk) og Lúkas (islandsk) m.fl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.