Niels

Ifølge Danmarks Statistik for 2020 blev 46 nyfødte drengebørn døbt Niels. Samlet set for 2020 var der 40.048 drenge med navnet Niels, hvor der i 2021 var 39.326 drenge, som hed Niels.

Drengenavnet Niels' udbredelse siden 1985

Drengenavnet Niels’ udbredelse siden 1985

Betydning og oprindelse

Drengenavnet Niels er en dansk variant af det græsk-latinske helgennavn Nicolaos. Nicolaos er en sammensætning af de to ord “nike”, der betyder “sejr” og “laos”, der betyder “folk” eller “menneske”. Navnet har derfor betydningen “folkets sejr”.

I 1100-tallet var Niels et af de mest udbredte drengenavn. Siden begyndelsen af 1990’erne begyndte navnet langsomt at dale i popularitet. Kurven ser fortsat nedadgående ud. Navnet Niels er ikke længere et egentligt modenavn – heller ikke til trods for, at der fortsat er mange i den danske befolkning, som bærer navnet Niels.

Niels findes også i former som Nils, Nels, Nis. Kæleformer er bl.a. Niller og Neller. Drengenavnet Niels har også andre varianter, hvoraf nogle bruges i udlandet, heriblandt Nicolas, Nikolas, Nikolaj, Niklas m.fl. Eksempelvis bruges Niklas og Nils meget i Sverige, mens Nicolas bl.a. er udbredt på engelsk og fransk. Desuden er Neil også en kendt variant i det engelske sprog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.