Peter

I 2020 var der 67 nyfødte drenge, som blev navngivet Peter ifølge Danmarks Statistik. Pr. 1. januar 2020 var der i alt 50.336 personer med navnet Peter, mens der pr. 1. januar 2021 var 50.080 personer, som hed Peter.

Drengenavnet Peters udbredelse siden 1985

Drengenavnet Peters udbredelse siden 1985

Betydning og oprindelse

Drengenavnet Peter er den tyske og engelske form af det latinske navn Petrus og det græske Petros. Peter er en oversættelse af de hebraiske ord Kefa, som betyder “sten” eller “klippe”.

I 1800-tallet var navnet Peter mere udbredt end det er i dag. Navnet faldt i popularitet frem til  1920, hvorefter det igen begyndte at blive populært. Navnet Peter har siden 1980’erne været jævnt faldende, men trods faldet i popularitet lå navnet i 2020 på 2. pladsen over de drengenavne, som flest danskere bærer. I 2021 har navnet rykket sig op på førstepladsen. Peter er derfor pr. 1. januar 2021, der mest almindelige navn i Danmark.

I Danmark findes navnet Peter også i varianterne Petar, Peder, Per m.fl. Hunkønsformen af Peter er Petra. Navnet bruges også i kombination med andre navne, f. eks. Jens Peter, Niels Peter, Peter Bo m.fl.

Peter er udbredt i hele verdenen og forekommer i forskellige varianter afhængigt af sproget. Eksempler: Pierre og Pierrot (fransk), Peter og Pete (engelsk), Pedro (spansk og portugisisk), Petro (græsk), Pietro (italiensk) m.fl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.